DEPRESYONU ANLAMAK

Posted by Mustafa keskin

Depresyon nedir?

Depresyon birçok psikolojik huzursuzluğu kapsayan genel bir tanımdır. En yalın haliyle depresyon psikolojik durumunuzda sıkıntı yaratan, hayatınızı normal olarak sürdürmenizi engellemeyen, ancak herşeyi zorlaştırıp, anlamsızlaştırmaya neden olan bir durumdur. Enhat safhada depresyon hayatı tehdit edici olabilir. Kendinizi öldürmeye veya hayatı yaşanmaya değer bulmamaya meyilli hale gelebilirsiniz .
Aşırı endişelenmek

Depresyonda olan kişiler genelde aşırı endişelenirler. Endişe, gerçek olsun veya olmasın tehdit durumunda hissedilir. Endişe baş ve kas ağrısı terleme veya baş dömesi gibi fiziksel belirtilerle kendini gösterebilir. Aşırı endişelenen birisi kafasında sürekli aynı düşünceleri tekrarlayabilir. Bunlar da konsantrasyon bozukluğuna, uykusuzluğa veya dinlenememeye sebep olabilirler. Uzun vadede endişe aşırı fiziksel yorgunluğa ve genelde sağlığın bozulmasına sebep olabilir.
Mevsimlik Ortaya Çıkan Moral Bozukluğu

Bu tip depresyona kış aylarında, bazı kişileri bunalıma daha meyilli yapan, gün ışığının azlığının sebep olduğu sanılmaktadır.
Doğum Sonrası Depresyonu

Bazı anneler bebek doğduktan sonra depresyona girerler. Buna horman dengelerindeki büyük değişikliklerin sebep olduğu düşünülmektedir.
Manik depresyon

Bu kişilerin depresyon ve manik şekilde gelişmesine sebep olur. Manik durumu aşırı heyecanlanma ve kontrolsüz davranma durumudur.
Depresyonun belirtileri nelerdir

Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.

Depresyonda olan kişiler,

* genelde kederli olurlar
* özsaygıları azdır ve kendine güvenleri yoktur
* olumsuz düşüncelerle doludurlar
* hissiz, boş ve umutsuzdurlar
* kendilerini suçlar ve gereksiz yere suçluluk hissederler
* konsantre olmakta ve karar vermekte zorlanırlar
* genelde huzursuz ve sabırsızdırlar
* çok yemek yiyip kilo alır veya doğru düzgün yemek yemeyip kilo kaybederler
* genelde zevk alınacak aktivitelerden keyif almazlar
* cinsel arzuları azalır
* genelden daha fazla, tütün, içki ve uyuşturu kullanırlar
* kendilerine fiziksel zarar vermeyi düşünürler veya kendilerine fiziksel zarar verirler
* daha az enerjileri vardır ve daha az hareketlidirler
* yardım istemek yerine, kendilerini başkalarından soyutlarlar
* gelecekle ilgili olarak umutsuz kötümser bir bakış açıları vardır

Depresyona neler sebep olur?

Depresyonun bir tek belli sebebi yoktur; daha çok kişiden kişiye değişir. Birçok vakada depresyon, özellikle de ilk depresyon durumu, hayatta olan olaylarla başlar. Çocukluğunuzda olanlar hayatınıza öyle ya da böyle önemli şekilde etki edebilir.

Traumatik deneyimler, özelliklie fiziksel bir saldırı ya da tecavüz, gibi olaylar kadar, birini kaybetmek de, depresyonun başlamasına sebep olabilir. Depresyona sebep olanlar sadece olumsuz deneyimler değil, ancak bu deneyimlerle nasıl başa çıktığınızdır. Olumsuz deneyimler daha çok, bu olayla ilgili hisleriniz ifade edilmezse veya dikkate alınmazsa depresyona sebep olur.

Depresyon aynı zamanda fiziksel sebeplere de bağlanabilir. Yetersiz beslenme, fiziksel egzersiz yokluğu ve grip gibi hastalıklar sizi depresyona yöneltebilir. Bazı dinlendirici ilaçların sık kullanımı da depresyona sebebiyet verebilir.

Ne gibi tedaviler mevcuttur?

Depresyona çare ararken, hayatınızda karar vermeyi en zor olduğu bulduğunuz bir zamanda, mevcut birçok tedavi yöntemlerinden birini seçmek zorunda kalmak size biraz tuhaf gelebilir. Depresyon tedavileri çok çeşitlidir.

Depresyona maruz kalan kişiler, mevcut tedavi yöntemleri veya tedavi yöntemleri karışımları arasında serbestçe seçim yapma hakkına sahip olmalıdırlar. Ancak, gerçekte olan, aile doktoruna giden depresyondaki kişilerin birçoğuna ilk tedavi seçeneği olarak sakinleştirici tavsiye edildiğidir. Birçok kişi için depresyonla başa çıkmanın en etkili yolu sakinleştirici alma ve konuşma yöntemlerinin karışımıdır.

Psikolojik danışmanlık

Psikolojik danışmanlık dinleme sanaatında eğitilmiş birisiyle konuşmadan ibarettir. Bu da size sorunlarınıza çare ararken, kendinizi ifade yoluyla kendinizi anlamanızı sağlar. Konuşmak ve sizi anlayan ve kabul eden birisinin sizi dinlemesi, sizi rahatsız eden konuları anlayabilmenize yardımcı olacaktır. Pisikolojik danışman, belkide sizin duygularınızı, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Pisikoterapi

Psikoterapi size karşılaştığınız sorunlarınızla başa çıkmada yardımcı olabilecek bir konuşma tedavisidir. Sizi daha tatminkar ve daha becerikli bir hayat tarzına doğru yöneltmeyi amaçlar. Psikoterapi, pisikolojik danışmanlıkdan daha derine inen bir tedavi yöntemidir; belki de geçmişinize, özellikle de çocukluğunuza ve hayatınızdaki belli kişilerle ilişkilerinize daha yakından bakmaya cesaretlendirilebilirsiniz.

Kognitiv davranış terapisi

Kognitiv davranış tedavisi veya CBT, size sorunlarınızın ne olduğunu anlamanıza ve duygusal sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olan bir konuşma tedavisidir. Terapist sizi, düşünceleriniz arasındaki ilişkileri, düşüncelerinizin sizi nasıl etkilediğine ve bunun davranışlarınız üstündeki etkisini anlamaya yöneltir. CBT size pratik yeteneğinizi geliştirmenize ve sonuç olarak da davranış ve düşüncelerinizin altında neler olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Kognitiv davranış tedavisi genelde pisikologlar tarafından kullanılır, bu yüzden de genelde aile doktorunuzun sizi sevk etmesi gerekir.

0 yorum

Yorum Gönder